Omdat Nederland bouwt op vakspecialisten
Ontdek meer over AFNL
linkBezoekadres
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuerTelefoon
0987654321Postadres
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuerLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.
Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.
ButtonDe Wet Ketenaansprakelijkheid is een anti-misbruikregeling. Het gaat om het misbruik dat aannemers en onderaannemers van werk kunnen maken bij de afdracht van loonbelasting/premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen. Onderstaand vindt u op de belangrijkste punten globale informatie over de Wet Ketenaansprakelijkheid.
Lees verderBent u benieuwd hoe u in uw bedrijf de werkstress aanpakt, het werk efficiënter organiseert en tegelijkertijd een hogere productiviteit behaalt? Doe mee aan de pilot ‘Anders organiseren van werk in de bouw en infra’ waarmee werkgevers en werknemers dit jaar samen aan de slag gaan.
Lees verderBij uitzendwerk in de bouw & infra geldt altijd een aantal regels uit de cao Bouw & Infra. Dit is geregeld in de ABU- en de NBBU-cao voor Uitzendkrachten en in de cao Bouw & Infra.
Lees verderDe Wet betaald ouderschapsverlof is sinds 2 augustus 2022 van kracht. Werknemers krijgen daardoor gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximumdagloon).
Lees verderUWV is op 1 oktober begonnen met de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers. In de meeste gevallen worden zij dan niet langer door een verzekeringsarts beoordeeld om te bepalen of ze in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). Het is een van de maatregelen die minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs heeft aangekondigd om iets te doen aan de achterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen waar UWV mee kampt. Met deze tijdelijke maatregel geeft UWV deze mensen sneller zekerheid over hun toekomst en kunnen verzekeringsartsen worden ingezet voor andere beoordelingen
Lees verderDe leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden.
Lees verderDe WagwEU is een Europese wet, die onder andere stelt dat gedetacheerde medewerkers uit Europa verplicht gemeld moeten worden in het Nederlandse online meldloket PostedWorkers.
Lees verderHet avv-besluit treedt in werking op 1 januari 2023 en vervalt met ingang van 1 januari 2024.
Lees verderPensioenfonds bpfBOUW verhoogt per 1 januari 2023 het pensioen met 14,52%.
Lees verderHoewel er krapte is op de arbeidsmarkt, vallen er in sommige sectoren toch ontslagen. De keuze om medewerkers te ontslaan is vaak moeilijk en geen dagelijkse kost voor werkgevers, zeker als ze nog niet bekend zijn met het proces.
Lees verderCao-partijen Bouw & Infra (vakbonden en werkgevers) willen meer weten over de praktijk, ervaringen en wensen van UTA-werknemers.
Lees verderDe vernieuwde Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU), is op 3 mei gepubliceerd in de Staatscourant.
Lees verderDe publicatie ‘Monitor ZZP’ers Bouw’ betreft een halfjaarlijkse conjunctuurmeting onder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) werkzaam in de bouw.
Lees verderPer 1 juli 2023 gaan de lonen en salarissen van bouwplaatsmedewerkers en UTA-werknemers omhoog.
Lees verderDe organisatie van de Bewust Veilig-dag op 29 maart 2023 kan terugkijken op een geslaagde editie. Dat blijkt uit de enquête onder de deelnemende bedrijven. De meesten van hen beoordeelden de dag met een ruime voldoende, met een 7,7 als gemiddelde waardering.
Lees verderVolandis & partners introduceren werknemersportaal MijnPreventie voor gezonde vakmensen
Lees verderIn geval van een crisis zoals een overstroming, oorlog of pandemie is het belangrijk dat ondernemingen snel kunnen schakelen en zekerheid hebben over behoud van personeel.
Lees verderDe wet Meer zekerheid flexwerkers is op 9 juli in internetconsultatie gegaan. Het is de eerste wet van het in april gepresenteerde pakket met maatregelen voor meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers.
Lees verderMinister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen stelt € 70 miljoen beschikbaar uit het Europees Sociaal Fonds (ESF+) voor scholing en begeleiding van mensen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren
Lees verderVeertig procent van de AOW-gerechtigden wil liever nog niet stoppen met werken.
Lees verderOngeveer 80% van de werknemers in Nederland is in loondienst en aangesloten bij een collectieve pensioenregeling.
Lees verderStand van zaken cao overleg
Lees verderStand van zaken overleg nieuwe CAO Bouw & Infra.
Lees verderVrijdag 24 november hebben werkgevers en werknemers opnieuw om de tafel gezeten om te onderhandelen over een nieuwe CAO voor de Bouw en Infra.
Lees verderAannemersfederatie Nederland (AFNL), Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en Bouwend Nederland slaan de handen ineen met ABU en NBBU om werk in de bouwsector veiliger te maken.
Lees verderRecent is bekend geworden dat de vakbonden -na raadpleging van hun achterban- hebben ingestemd met het eindbod van de werkgevers.
Lees verderVanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken.
Lees verderPer 1 januari 2024 is de nieuwe CAO Bouw en Infra van toepassing
Lees verderVoor de Bewust Veilig-dag, die dit jaar op 27 maart plaatsvindt, hebben zich al meer dan 500 bedrijven ingeschreven.
Lees verderLoontabel gecorrigeerd
Lees verderOp woensdag 27 maart vindt de Bewust Veilig-dag plaats. Ook nu is de Bewust Veilig-krant gratis te downloaden
Lees verderSinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken.
Lees verderAannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) is verheugd dat de Eerste Kamer heeft besloten een streep te zetten door het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, waardoor ondernemers met onnodig veel overbodige regels zouden worden opgezadeld.
Lees verderVanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen.
Lees verderOp 31 december 2024 wordt het nieuwe functie- en loongebouw ingevoerd. Om werkgevers en werknemers in de sector hier goed op voor te bereiden is een werkgroep van AFNL, CNV, FNV en Bouwend Nederland bezig met het organiseren van bijeenkomsten, het ontwikkelen van een website en het maken van voorlichtingsmateriaal en standaarddocumenten.
Lees verderVakbonden roepen hun leden op tot een werkonderbreking van 4 uur op woensdagochtend 12 juni.
Lees verderAannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) roept politieke partijen en het ministerie van SZW met klem op om de zwaar werkregeling te verlengen.
Lees verderIn de Bouw & Infra streven we ernaar om iedereen veilig en gezond te laten werken, ongeacht de omstandigheden.
Lees verderHet gemiddelde premiepercentage voor de WGA stijgt in 2025 met 0,06 procentpunt naar 0,83% en dat voor de Ziektewet met 0,05 procentpunt naar 0,50%. Met deze premies financieren werkgevers de lasten voor de WGA en de Ziektewet.
Lees verderVolandis publiceert het Bedrijfstakverslag 2022 en 2023. Het Bedrijfstakverslag geeft de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector weer.
Lees verderUitzendkrachten kunnen per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (ZWR) die in de bouw & infra geldt. Het gaat om een gezamenlijke afspraak van cao-partijen uit de uitzendbranche en de bouw & infra.
Lees verderVakbonden voelen zich genoodzaakt hun leden op te roepen om deel te nemen aan collectieve acties om hun eisen met betrekking tot verlenging van de zwaarwerkregeling kracht bij te zetten.
Lees verderHet gezond kunnen doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd is een belangrijk vraagstuk in de bouw.
Lees verderRecent bent u op de hoogte gebracht dat de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw met een jaar is uitgesteld tot 31 december 2025. Wij willen u er op wijzen dat het van het grootste belang is dat u tijdig aan de slag gaat binnen uw organisatie met de voorbereidende werkzaamheden om het functie- en loongebouw op 31 december 2025 zonder problemen te kunnen invoeren.
Lees verderOp 31 december 2024 wordt het nieuwe functie- en loongebouw in de sector Bouw & Infra ingevoerd. Om werkgevers (en werknemers) in de sector hier goed op voor te bereiden, gaat Aannemersfederatie Nederland (AFNL) informatiebijeenkomsten organiseren. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om werkgevers te helpen bij een soepele overgang naar het nieuwe systeem.
Lees verderAannemersfederatie Nederland organiseert informatiebijeenkomsten in het kader van de invoering van het nieuwe Functie-en Loongebouw.
Lees verderDe overgang naar het nieuwe functie- en loongebouw brengt veel uitdagingen met zich mee voor bedrijven.
Lees verderDonderdag 26 september is bekend gemaakt dat er extra tijd wordt uitgetrokken om te komen tot een soepele transitie naar het nieuwe functie- en loongebouw.
Lees verderSinds 24 september is de Schadelijke Stoffen Assistent beschikbaar voor bedrijven die onder de cao Bouw & Infra vallen. Deze kosteloze tool biedt werkgevers een eenvoudige manier om te voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet.
Lees verderVeilig en gezond werken is een belangrijk thema in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudswereld. Om te zorgen dat we jaarlijks nul bedrijfsongevallen registreren, is het essentieel dat we continu aandacht aan dit thema besteden. Daarom organiseren de brancheorganisaties in de bouw op 26 maart 2025 alweer de negende editie van de Bewust Veilig-dag.
Lees verderDe zwaarwerkuitkering wordt per 1 januari 2025 met 7% en € 100 verhoogd. Vanaf dan is het uitkeringsbedrag € 2.175,07 bruto per maand (dat is € 26.100,84 per jaar) bij een fulltime dienstverband.
Lees verderBpfBOUW gaat op 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor pensioen. Sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) bepalen hoe dat gebeurt. Zij hebben de nieuwe regels nu uitgewerkt in een definitief transitieplan.
Lees verderIn de periode 2025-2028 zijn 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de bouw om de voorziene productie te realiseren.
Lees verderDe onderhandelingen voor de nieuwe CAO Bouw & Infra zijn vandaag gestart.
Lees verderHet bestuur van bpfBOUW heeft op 21 november 2024 een besluit genomen over de premies 2025 en de toeslag per 1 januari 2025. Hieronder vindt u de relevante besluiten.
Lees verderGa voortvarend aan de slag met het nieuwe functie- en loongebouw.
Lees verderStand van zaken overleg CAO Bouw en Infra
Lees verderVolandis ondersteunt de bouw- en infrasector met praktische tools en diensten.
Lees verderDe nieuwe lonen en salarissen van bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers zijn bekend.
Lees verderLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.
zzp'ers behouden
Lees verderpraktijkervaringen rondom zzp. De universiteit van de praktijk.
Lees verderarbeidsverleden
Lees verderDe nieuwe lonen en salarissen van bouwplaatswerknemers en UTA-werknemers zijn bekend.
Lees verderMet het onlangs gepubliceerde Handhavingsplan 2025 maakt de Belastingdienst duidelijk dat de herstart van de handhaving op de wet DBA geen vrijblijvende aangelegenheid is.
Lees verder
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.
Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.
Mkb is basis voor Nederlandse economie. "Blijf investeren in een gunstig ondernemersklimaat"
Ga naar dossierLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.
Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.
AFNL en NOA pleiten voor een duidelijke status van de zelfstandige ondernemer (zzp’er) en specifiek voor sectoren met gezagsverhoudingen, zoals in bouw, afbouw en infra. Afschaffing VAR, Wet Aanpak Schijnconstructies en Wet DBA met alle gebreken van dien, volgden elkaar in snel tempo op. Politiek zorg voor duidelijkheid.
Verbaast en vol onbegrip zijn mkb-ondernemers op sociaal gebied geconfronteerd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans, de Wet DBA en het wetsvoorstel Toezicht discriminatievrije werving en selectie. Regeldruk verhogend en niet werkend in de mkb-praktijk. Waarom leert de overheid niet van punten die de inmiddels verplichte MKB-Toets oplevert!
Daar in de bouw, afbouw en infra wordt gewerkt met lange dienstverbanden, kunnen als het echt slecht gaat en reorganisatie niet kan worden voorkomen, mkb-bedrijven failliet gaan aan de verplicht te betalen transitievergoeding. AFNL en NOA pleiten voor vrijstelling hiervan in dit soort gevallen en verzoeken bij de evaluatie van de WAB nadrukkelijk naar de positie van het mkb in bouw, afbouw en infra te kijken.
Mkb-aannemers hopen dat er nu écht een oplossing komt voor de loondoorbetalingsplicht bij arbeidsongeschiktheid. De eerder door o.a. politiek en ministerie geboden financiële tegemoetkoming en de mkb-ontzorgpolis lijken te verworden tot een gepolderde oplossing waar het mkb geen baat bij heeft. Onafhankelijk onderzoek van Panteia wijst dit uit.
Meer ruimte voor nieuwe vormen van samenwerking tussen het bouwbedrijfsleven en overheden en hun uitvoeringsorganisaties is cruciaal voor innovaties in de bouw en moeten politiek mogelijk worden gemaakt. Reeds beproefde convenantsamenwerkingen of Bouwteams leveren een verfrissend resultaat voor opdrachtgever en opdrachtnemer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.
Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.
Lorem ipsum