Voorwaarden en aanvraag

Onder de ZWR kunnen medewerkers in de Bouw & Infra onder voorwaarden maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Dit houdt de regeling in het kort in:

Uitzendkrachten die vakkracht zijn én deelnemer in het bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) kunnen onder voorwaarden tussen 1 januari en 31 december 2025 instromen in de ZWR. De belangrijkste voorwaarde is dat de uitzendkracht in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar in de bouw & infra heeft gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht.

Vanaf 1 november 2024 kunnen uitzendkrachten een aanvraag indienen bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Is de aanvraag goedgekeurd en de ontslagbrief ingediend, dan ontvangt de vakkracht de zwaarwerkregeling vanaf de gekozen intredingsdatum van het aanvullingsfonds Bouw & Infra.

Looptijd

De ZWR Bouw & Infra loopt tot en met 31 december 2025. Dit betekent dat deelnemen aan de ZWR ook voor uitzendkrachten mogelijk wordt tot deze datum. De uitkeringen lopen maximaal drie jaar door – ook voor uitzendkrachten - dus tot uiterlijk eind 2028. De premie die de uitzendonderneming voor de ZWR Uitzend afdraagt aan het Aanvullingsfonds Bouw & Infra, loopt dan ook door tot uiterlijk eind 2028. De premie bedraagt 1,49% van de pensioengrondslag van vakkrachten.

Wat gebeurt er na 2025?

Cao-partijen Bouw & Infra hebben reeds afgesproken dat de huidige ZWR per 1 januari 2026 met vijf jaar wordt verlengd tot 1 januari 2031, onder de randvoorwaarde dat de wettelijke RVU-drempelvrijstelling gehandhaafd blijft. Het verlengen van de deelname van uitzendkrachten aan de ZWR Bouw & Infra staat nog niet vast. Hierover treden cao-partijen uitzend nog in overleg.

Meer informatie