Hoewel de term ‘zachte landing’ wordt gebruikt, betekent dit in de praktijk dat bedrijven scherp moeten zijn om forse financiële en juridische gevolgen te voorkomen. Vanaf 1 januari 2025 worden schijnzelfstandigheid en andere risicovolle constructies weer actief aangepakt, en de bouw- en infrasector staat nadrukkelijk in de schijnwerpers.
AFNL waarschuwt haar leden: De tijd van wegkijken is voorbij. Als sector moeten we voorbereid zijn, de juiste keuzes maken en ons gezamenlijk inzetten voor eerlijke arbeidsrelaties.
Zachte landing? Dit is wat het écht betekent
De Belastingdienst gebruikt de term ‘zachte landing’ om aan te geven dat de handhaving stapsgewijs wordt opgestart. Maar laat je niet misleiden:
- Naheffingen en loonheffingen kunnen vanaf 1 januari 2025 direct worden opgelegd, met terugwerkende kracht tot dezelfde datum.
- Bij signalen van kwaadwillendheid kan zelfs verder terug worden gekeken en kunnen boetes worden opgelegd.
- Boekenonderzoeken kunnen zonder voorafgaand bedrijfsbezoek worden gestart bij duidelijke signalen van schijnzelfstandigheid, zoals onderbetaling of onjuiste btw-aangiftes.
De Belastingdienst kiest voor een gerichte aanpak. Dit betekent dat bedrijven die niet voldoen aan de regels, zoals het correct toepassen van modelovereenkomsten, direct risico lopen.
AFNL roept haar leden op om nu actie te ondernemen en niet te wachten tot de Belastingdienst op de stoep staat.
Bemiddelaars in de spotlight
Een belangrijk onderdeel van het handhavingsplan is de extra aandacht voor bemiddelaars. Dit zijn partijen die een grote rol spelen bij de inzet van arbeidsmigranten, gedwongen zelfstandigen en andere kwetsbare groepen. De Belastingdienst kijkt bij signalen van misstanden direct naar de rol van bemiddelaars in schijnconstructies. AFNL heeft begin december voorgesteld aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst om bemiddelaars actief aan tafel te zetten. Dit voorstel is bedoeld om hen bewust te maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bemiddelaars kunnen niet langer wegkijken en moeten bijdragen aan een eerlijke arbeidsmarkt. AFNL blijft benadrukken dat bemiddelaars een belangrijke schakel zijn, maar dat opdrachtgevers en ondernemers uiteindelijk verantwoordelijk blijven voor de juiste inzet van zzp’ers.
Geen tijd te verliezen
De Belastingdienst heeft met het handhavingsplan een duidelijk signaal afgegeven. De zachte landing is vooral bedoeld om ondernemers de kans te geven hun zaken op orde te brengen, maar wie deze periode niet benut, loopt grote risico’s. AFNL roept haar leden op om nú actie te ondernemen.
Meer weten?
Handhavingsplan Belastingdienst 2025
Webinar Belastingdienst en Aannemersfederatie Nederland; zzp in de bouw en infra
Operatie Waterpas