Aanrijdgevaar, vallen van hoogte, elektrische gevaren (zoals elektrocutie), hijsen en transport van bouwdelen en materialen en gevaarlijke stoffen (waaronder ook asbest, Chroom6 en fijnstof), dit is de TOP-5 als het gaat om veiligheidsricico's in de bouw.

De GCVB wil structureel meer aandacht voor deze gevaren. Naar ieder risico wordt daarom onderzoek gedaan en een set uniform toepasbare middelen ontwikkeld. Deze wordt intern gebruikt door de ondertekenaars van de GCVB en beschikbaar gesteld aan samenwerkende partijen, onderschrijvers van de GCVB en overige brancheleden. Hiermee willen we de aandacht voor deze TOP-5 Risico's in de gehele sector te verhogen. Het uiteindelijke doel is het veiligheidsbewustzijn rond ieder risico te vergroten en het aantal (bijna) ongevallen en incidenten gezamenlijk te verkleinen.

Elektrische gevaren

Elektrische gevaren behoren zoals gezegd tot de TOP-5 risico’s in de bouwsector die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) drie jaar geleden heeft vastgesteld. Hoewel ernstige incidenten zoals elektrocutie of vlamboog incidenten met dodelijke afloop zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen, zoals elektrische schokken, regelmatig voor. Deze kunnen soms met lichte schade eindigen, maar het verschil met een ernstig arbeidsongeval is klein. 

De gevaren van elektriciteit mogen niet worden onderschat! We zijn ons niet altijd bewust van de mogelijke gevolgen. Blijvend letsel kan een vervelend gevolg zijn. Door de hele sector bewuster te maken van deze risico’s, willen we de kans op incidenten helpen verkleinen.

Meer informatie kunt u terugvinden in de Nieuwsbrief van GVCB die u hier kunt lezen.