Prinsjesdag Peiling: Kabinet moet zich nog bewijzen bij ondernemers
Recent heeft u wellicht deelgenomen aan de door VNO-NCW en MKB Nederland georganiseerde Prinsjesdag Peiling. De uitkomsten van deze peiling treft u hier aan.
Het nieuwe kabinet moet nog bewijzen dat het zo ondernemersvriendelijk is als het zelf zegt. Bijna de helft van de ondernemers heeft wel het gevoel dat het kabinet zich voor hen inzet, maar er is niet heel veel optimisme dat Schoof hun grootste problemen zal verhelpen. Over de coalitie hebben de meeste ondernemers nog geen uitgesproken mening. Iets meer dan de helft is neutraal en kijkt de kat de boom. Tegelijk heeft 52% (heel) weinig vertrouwen in de landelijke overheid. Dat en meer blijkt uit de Prinsjesdag Peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland, die Kieskompas onder bijna 4.000 ondernemers voor hen heeft uitgevoerd.
Bijna de helft (48%) van de ondervraagden heeft op basis van het hoofdlijnenakkoord het gevoel dat het kabinet zich voor ondernemers in het algemeen zal inzetten. Minder ondernemers zijn er echter van overtuigd dat Schoof dat specifiek voor hun eigen sector zal doen. In de cultuur, sport en recreatie voelen ondernemers de steun het minst, wat vooral het gevolg zal zijn van de aangekondigde btw-verhoging voor deze sectoren. Ongeveer een derde van alle ondernemers verwacht een positieve impact van het hoofdlijnenakkoord op het eigen bedrijf, 38 procent juist een negatieve.
Regeldruk grootste knelpunt
Bedrijven van klein tot groot hebben er vooralsnog weinig vertrouwen in dat het kabinet hun voornaamste problemen zal verhelpen. Veruit het grootste knelpunt is de regeldruk, die voor de helft van de ondernemers op één staat. Direct daarachter volgen de hoge loonkosten (36%), het tekort aan personeel (33%), de hoge kosten voor elektriciteit en gas en problemen met vergunningverlening (beide 25 procent). Voor 16 procent is toegang tot het elektriciteitsnet een grote belemmering voor hun bedrijf.
Weinig veranderen
De meeste ondernemers denken dat de kabinetsplannen hier op korte termijn weinig aan zullen veranderen. Tegelijk zijn er op elk knelpunt meer ondernemers die verwachten dat het slechter wordt dan beter. Bijna de helft (49%) denkt dat het tekort aan personeel een nog groter probleem wordt als gevolg van de kabinetsplannen. Bij 47% geldt dat voor de loonkosten, bij 45% voor verduurzaming.
Meer vertrouwen in lokale dan landelijke overheid
De peiling laat zien dat de meeste ondernemers (51%) hun oordeel over de coalitie nog in het midden laten. Een derde is (heel) ontevreden, een op zes juist (heel) tevreden. Het vertrouwen in de overheid is niet erg hoog: 23% heeft (veel) vertrouwen in de landelijke overheid, 52% juist niet. Provinciale en gemeentelijke overheden doen het op dit punt beter. Gekeken naar sectoren hebben met name ondernemers in de horeca (62%) en cultuur, sport en recreatie (57%) weinig vertrouwen in de landelijke overheid.
Zorgen over economische vooruitzichten
Vier op de tien ondernemers beoordelen de huidige Nederlandse economie als goed. Zorgen zijn er echter over de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Minder dan een derde is daar optimistisch over, meer dan een derde is pessimistisch. Over hun eigen bedrijf zijn ondernemers positiever gestemd. Bijna tweederde noemt hun situatie goed, slechts één op de veertien ronduit slecht. Een minderheid (een op de zes) is somber of onzeker over hun eigen toekomst. Dat geldt met name in de sectoren cultuur, sport, recreatie en detailhandel.
Over de peiling
De Prinsjesdag Peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland is uitgevoerd door Kieskompas onder een qua bedrijfsgrootte, sectoren en regio’s representatieve groep van bijna 4.000 ondernemers. Het onderzoek is gehouden na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet, maar nog voor het regeerprogramma.
De volledige uitkomst van deze peiling kunt hier terugvinden.