Dit sectorplan is samengesteld met maatregelen die eerder zijn afgesproken in een lange serie coronaprotocollen voor de bouw en techniek.

Hierbij zijn de ervaringen van de ‘Helpdesk corona Bouw & Techniek betrokken, informatie van de Rijksoverheid, medische richtlijnen en epidemiologische informatie. In het sectorplan staan alle preventieve maatregelen voor de bouw en techniek gerangschikt onder de vier coronascenario’s van de Nederlandse overheid.

In volgorde van ernst: verkoudheid, griep +, continue strijd en worst case. Het scenario dat van kracht is, bepaalt de maatregelen die gelden voor de bouw en techniek. In de afgelopen twee jaar was deze werkwijze succesvol om veilig door te kunnen werken.

Het sectorplan biedt duidelijkheid aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten en alle werkenden in de bouw-, techniek- en installatiesector over veilig werken tijdens de coronapandemie.

Het eerste coronaprotocol voor de bouw en techniek is in maart 2020 tot stand gekomen door werkgeversorganisaties en vakbonden in samenwerking met de kennisinstituten van de branches, het RIVM en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sindsdien werd het protocol door de sociale partners in de bouw en techniek voortdurend onderhouden en waar nodig aangepast. Dat blijft ook gedaan worden voor het sectorplan.

Het sectorplan is bedoeld als leidraad voor de veilige uitvoering van werkzaamheden in de bouw en techniek.

Vanuit de praktijk kan er aanleiding zijn om door partijen beredeneerd af te wijken als de situatie daarom vraagt. Hiervoor is de Helpdesk Corona Bouw & Techniek ingericht, te bereiken via: www.helpdeskcorona-bt.nl. Dit is een centraal loket voor vragen en informatie. U kunt daar ook altijd de laatste versie van het sectorplan terugvinden.