Landelijke actiedag
Een aantal bedrijven heeft daarom het initiatief genomen tot een landelijke actiedag op 30 oktober a.s. (www.grondinverzet.nl). Daarbij hebben zij de brancheorganisaties aangeboden om zich aan te sluiten en daar hebben we onder andere als AFNL en NOA gebruik van gemaakt. Ook andere branches haken aan bij deze actie. Als AFNL en NOA delen wij de boodschap: het kabinet moet nu maatregelen nemen waardoor de sector aan het werk kan gaan en blijven, anders volgen ontslagen en faillissementen. De overheid lijkt niet door te hebben dat het hier niet alleen om de bouw gaat, maar dat vele andere sectoren vroeger of later ook de gevolgen zullen voelen. Op deze manier wordt het een nationale economische crisis. Lees verder

Kom met mensen, niet met materieel!
Om de urgentie van de boodschap te benadrukken zijn AFNL en NOA ook aanwezig bij de landelijke actiedag en roepen we onze leden op om collega-ondernemers te steunen. Dit, alhoewel de stikstofproblematiek het ene bedrijf inmiddels platlegt en het andere nu nog nauwelijks raakt. De bedoeling van de actie is om met zoveel mogelijk mensen (dus niet met materieel!!) naar het Malieveld in Den Haag te komen. We willen de actie graag zo publieksvriendelijk laten verlopen. De oproep is dan ook: kom met mensen, niet met materieel!

Programma actiedag30 oktober
Het programma begint op 30 oktober om 10 uur en dan zal er een aaneenschakeling van sprekers, waaronder vertegenwoordigers uit de sector en de verantwoordelijke ministers/staatsecretarissen, op het podium verschijnen. Om 15.00 uur is het officiële programma ten einde en kan iedereen huiswaarts keren. Gezamenlijke organisaties willen de actiedag zo publieksvriendelijk mogelijk laten verlopen. Daarom is er ook voor gekozen om geen honderden stuks materieel of voertuigen naar Den Haag te laten komen.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen
Wij willen met name door de aanwezigheid van heel veel mensen laten zien dat hier de werkgelegenheid vol wordt geraakt in diverse sectoren, in branches en van ondernemers en hun medewerkers. Bedrijven, die in het geval van PFAS geen enkel en bij stikstof slechts een te verwaarlozen aandeel van 0,6% hebben in de oorzaak van het probleem. Bouwvakkers en bedrijven in bouw, afbouw en infra worden slachtoffers van het falende overheidsbeleid. Nu is het moment dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen!

Flitsenquete stikstof; uw medewerking wordt gevraagd
VNO/NCW en MKB Nederland inventariseren de schade ten gevolge van stikstof en PFAS-problematiek. Miljarden aan investeringen die welvaart en werkgelegenheid opleveren, kunnen als gevolg van de zogenoemde PAS-uitspraak van de Raad van State niet doorgaan. Dat is voorlopig de uitkomst van het oordeel dat de Raad op 29 mei 2019 heeft geveld over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De PAS mag sindsdien niet meer worden gebruikt als basis voor toestemming voor activiteiten die stikstof uitstoten. Dat heeft duizenden projecten en initiatieven in de problemen gebracht.  Onze koepelorganisaties proberen de economische schade per provincie en sector in kaart te krijgen. Ondervindt u hinder van de PAS-uitspraak, vul dan deze korte enquête in. Geef uw mening via  https://wsonwp.survey.fm/flitsenquete-pas.

 24 oktober 2019