coronavirus

Het coronavirus leidt tot veel vragen over de gevolgen voor MKB-bedrijven in de bouw- en infrasector. Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra verzamelt op deze pagina informatie zoals praktische informatie en veelgestelde vragen voor de Bouw & Infra.

Update persconferentie 23 maart
Op basis van de cijfers blijven de huidige maatregelen onveranderd met uitzondering van de begintijd van de avondklok: deze geldt vanaf woensdag 31 maart tussen 22.00 en 04.30 uur. Zolang er geen ontwikkelingen zijn, vindt de volgende persconferentie plaats op dinsdag 13 april.

De andere maatregelen blijven van kracht tot en met dinsdag 20 april. Denk aan het maximum aantal bezoekers in de winkel/showroom, het zoveel mogelijk thuiswerken en afstand houden. Zo ook de regels voor het reizen: deze gelden vooralsnog tot 15 mei. Deze maatregel geldt niet voor grenswerkers. Ook is werken bij particulieren thuis onveranderd en door de Rijksoverheid toegestaan.

 Protocol ‘Samen veilig doorwerken’
De Rijksoverheid heeft samen met de bouw- en technieksector, waaronder Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, het protocol ‘Samen veilig doorwerken’  vastgesteld. Met het protocol hopen zij ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden en brancheverenigingen. Het biedt een handreiking voor werkgevers en werknemers over hoe er op een veilige manier doorgewerkt kan worden, binnen en buiten huis. Belangrijk, omdat duidelijkheid de basis vormt voor veilig werken, zorgt voor continuïteit in de bouwproductie en het behoud van werkgelegenheid.

Klik hier voor het protocol.

Helpdesk Corona Bouw & Techniek
De Helpdesk Corona Bouw & Techniek is onderdeel van het protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Deze Helpdesk is dagelijks tijdens kantooruren bereikbaar via telefoon, e-mail of chat.
Op de website van de Helpdesk treft u daarnaast het laatste nieuws aan, kunt u handige informatie downloaden die het veilig doorwerken ondersteunen, zoals posters, checklists en toolboxen. Tevens vindt u er een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over veilig doorwerken volgens het protocol tijdens de coronacrisis in de Bouw en Techniek.
Klik hier voor de website van de Helpdesk.

Steunpakket
De overheid heeft meerdere regelingen opgesteld om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met de regelingen kunt u bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen of een tegemoetkoming in de loonkosten. Andere regelingen maken het makkelijker om aan krediet te komen. Het eerste steunpakket liep eind mei af, het tweede pakket liep tot eind september. Tot eind juni 2021 is het derde steunpakket van kracht.

Bekijk hier op welke regelingen u eventueel aanspraak kunt maken.

Gevolgen coronavirus werkgever/werknemer en hoofdaannemer/ gespecialiseerde aannemer
Het virus heeft natuurlijk ook gevolgen voor werkgevers en werknemers en/of hoofdaannemer en gespecialiseerde aannemer. Dit kan zorgen voor bijzondere situaties. Op de website van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek vindt u bij de veelgestelde vragen antwoorden over testen, vaccineren, grenswerkers en bijvoorbeeld quarantaine.
Naast deze vragen ontvangt Aannemersfederatie ook nog de volgende vragen:

Overige handige links

MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben daarnaast samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Het loket is telefonisch te bereiken via tel. 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon. Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351.

Uiteraard helpen ook de medewerkers van Aannemersfederatie Nederland u graag verder.