Baksteen voor voegloos metselwerk

Voegloze gevelSommige architecten experimenteren met metselwerk zonder mortelvoegen. Dat heeft bijvoorbeeld geleid tot het verlijmen van bakstenen. Huwa Vandersanden heeft een andere oplossing gevonden, een baksteen die onzichtbaar met mortel vermetseld wordt.

De baksteennoviteit, die onder de naam Zero® op de markt wordt gebracht, is aan de bovenzijde voorzien van een uitholling. In deze uitholling kan mortel worden aangebracht, waardoor verder geen voegmortel tussen de stenen nodig is. Het resultaat is een puur bakstenen gevel, zónder zichtbare voeg. HUWA-Vandersanden introduceert deze eigen productontwikkeling tijdens de Geveltotaal-beurs (23-25 januari jl. in Rotterdam).

Net als met verlijmde bakstenen is het even wennen, traditioneel voegwerk is toch nog steeds de standaard. De speciale baksteen heeft niet alleen een uitstraling naar de wens van de architect, maar levert ook de bouwer voordeel op. Omdat de voeg open blijft, zijn geen voegers nodig en kan het steigerwerk eerder weggehaald worden. Tegenover een besparing op voegmortel staat echter een toename van de hoeveelheid benodigde bakstenen, als van hetzelfde formaat wordt uitgegaan.

Metselen zonder voegPuur baksteengevoel

Met de Zero®-baksteen kan de vormgever bouwwerken ontwerpen, die een onvervalste baksteenuitstraling hebben. De voeg, die bij normaal metselwerk al gauw 20% van de gevel in beslag neemt, is nagenoeg geheel uit het beeld verdwenen. Hierdoor zijn alleen nog lijnen (naden) zichtbaar. TNO- testresultaten over de sterkte van de muur zijn positief: de hechting van de mortel beantwoordt aan de eisen voor gevelvullend metselwerk.