Op de agenda!

AFNL-voorzitter Riek Siertsema aan vooravond Acties Malieveld: mkb-aannemers willen bouwen en geen zwalkend Kabinetsbeleid !

actiefoto R. Siertsema 20191026 112005 450MKB-aannemers kunnen niet bouwen met een zwalkend Kabinetsbeleid.

Aan de ene kant komt het Kabinet met een aantal stimulerende maatregelen voor de bouw van nieuwe woningen (Prinsjesdag). Dat is prima, daarop wacht de sector al heel lang. Aan de andere kant laat het Kabinet ondernemers bijna ‘stikken’ in de stikstof- en PFAS-problematiek, waardoor opdrachtgevers opdrachten uitstellen en de bouw plat ligt !

Korte termijn oplossing
Als er niet op korte termijn een oplossing komt voor de stikstofproblematiek, kan het Kabinet de hele bouwopgave vergeten. Wel schermen met miljarden voor de bouw en geen oplossing bieden voor de stikstofproblematiek is niet wat deze sector verdient !, aldus AFNL-voorzitter Siertsema. De bouw en infra verdient een meer op elkaar afgestemd beleid dan het Kabinet nu etaleert. De ene regel van het ene departement valt over de andere regel van een ander departement. En, zelfs nog erger: regels binnen één en het zelfde departement vallen over elkaar heen.

Het midden- en kleinbedrijf in bouw en infra voelt zich in de steek gelaten door Den Haag. Duizenden projecten liggen stil of zijn op de lange baan geschoven. Onze ondernemers moeten nu alweer werknemers naar huis sturen, terwijl de crisis net voorbij is, aldus Siertsema. Ontslagaanzeggingen worden gedaan, flexibele vakkrachten zitten al thuis en arbeidspools gaan weer draaien. Terwijl dit helemaal niet nodig is. De door de politiek zo geliefde mkb-banenmotor, komt alweer tot stilstand. Terwijl deze net op gang was om allerlei duurzame en energiezuinige projecten te bouwen! En als onze ondernemers er iets van zeggen in de media; krijgen ze gelijk de bank op de stoep om hun kredietvoorwaarden aan te passen. Dit kan zo niet langer.

 De Aannemersfederatie roept het Kabinet en de Tweede Kamer op:

  • snel met een adequate en werkbare oplossing voor het stikstofprobleem te komen, zodat de bouw weer kan bouwen,
  • en snel (eerder dan 1 december) de norm voor PFAS aan te passen, zodat weer zand en grond verplaatst kan worden, want….

MKB-aannemers willen bouwen en het mkb moet weer de banenmotor worden !

29 oktober 2019