AFNL-NOA: Schrijnend tekort vakbekwaam personeel, opleidingssystematiek moderniseren

Er zijn in totaal 14.000 nieuwe arbeidskrachten nodig over de periode 2018-2022. Zo blijkt uit onderzoek dat het EIB-directeur Taco van Hoek presenteerde tijdens een bijeenkomst van AFNL en NOA in Nieuwspoort in Den Haag. Ongeveer 6.400 voor extra werkgelegenheid en bijna 7.800 om te kunnen voldoen aan de vervangingsvraag. De GA zal naar schatting een arbeidsplaats kunnen bieden aan 7.600 instromers en de afbouwondernemers aan 6.500. Het ziet ernaar uit, dat er zonder verdere stimulans maximaal 1.100 leerlingen per jaar zullen kiezen voor een beroep in de GA of afbouw. Dat zou dan slechts veertig procent van de behoefte tot en met 2022 dekken. Maar voordat die veertig procent is bereikt, moet het inzicht dat er een goede en vooral stabiele boterham te verdienen is in de onderzochte segmenten nog wel landen bij de jongeren. Want in 2016 haalden nog maar 467 leerlingen de eindstreep.
De crisisperiode heeft geleid tot een ware exodus van vakbekwame medewerkers en het opheffen danwel minimaliseren van kleine ambachtelijke opleidingen. En nu, met de enorme bouwopgave en werk in zowel nieuwbouw als renovatie voor de deur, ontbreken aan alle kanten de vakmensen. Hoe dit urgente probleem het hoofd te bieden, probeerden een zaal verontruste ondernemers samen met Kamerleden uit te denken. De Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66), Anne Kuik (CDA), Zohair el Yassini (VVD) en Eppo Bruins (CU), discussieerden hierover onder leiding van AFNL-NOA-voorzitter Sharon Gesthuizen.

17 april 2018