AFNL complimenteert Tweede Kamer met aanname initiatiefwetsvoorstel terugdringen lange betaaltermijnen

Met de aanname van het wetsvoorstel terugdringen lange betaaltermijnen lijkt er voor mkb-bedrijven een stok achter de deur te komen om te late betalingen van grote bedrijven aan het mkb aan te pakken. Het oprekken van betalingstermijnen door opdrachtgevers is mkb-aannemers al zeer lang een doorn in het oog en de AFNL pleit al geruime tijd voor een gerichte aanpak hiervan. Mkb-aannemers fungeren bij opdrachtgevers door het oprekken van betalingstermijnen veelvuldig als ‘kredietverstrekker’ en komen daardoor soms zelf in financiële problemen. De AFNL hoopt dat ook de Eerste Kamer zich achter dit wetsvoorstel zal scharen.

Betalingsgedrag veranderen
Het mkb heeft meer dan het grootbedrijf behoefte aan corrigerende wetgeving die de scherpe kantjes van de vrije markteconomie afhaalt. De Aannemersfederatie verwacht dat de politieke druk om met wetgeving en boetes te komen om lange betalingstermijnen te bekorten, leidt tot verandering van het betalingsgedrag van opdrachtgevers. De AFNL heeft geen zwak voor boetes, maar voor het mkb is het handig een stok achter de deur te hebben. Bij de systematiek van de renteboete, moet echter wel goed worden bekeken hoe dit in de praktijk te realiseren. Als een mkb-bedrijf zelf zijn opdrachtgever de renteboete moet opleggen, is het de vraag of dit werkt. Dit heeft namelijk direct invloed op de relatie opdrachtgever – opdrachtnemer. De Aannemersfederatie hoopt dat ook de Eerste Kamer achter dit wetsvoorstel gaat staan, zodat mkb-ondernemers niet meer in financiële problemen komen door opgerekte betalingstermijnen.

14 februari 2017