Aannemersfederatie: kabinet verwart investeren met geld uitgeven en koerst naar duale economie!

Aannemersfederatie Nederland vindt dat het kabinet ten onrechte een duale economie laat ontstaan en zelfs stimuleert, met enerzijds groeiende export en anderzijds steeds verder teruglopende binnenlandse bestedingen. Een economie van twee snelheden, die volgens de Aannemersfederatie ongewenst is.
Ook de CPB-cijfers van vanmorgen duiden hierop. Het kabinet hanteert voornamelijk de slagzin: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen en dreigt deze CPB-cijfers weer te gebruiken om deze slag nog eens duidelijk over te doen. Als het kabinet dat doet, wordt opnieuw een onnodige knauw aan het consumentenvertrouwen uitgedeeld. Met als gevolg dat de consument de komende twee jaar de hand op de knip blijft houden.

Herstel van vertrouwen en investeren cruciaal
Het kabinet moet veel meer oog hebben voor het stimuleren van de binnenlandse economie, aldus de Aannemersfederatie. Het kabinet moet zorgen voor herstel van vertrouwen, dat er wordt geïnvesteerd en dat alle partijen worden aangezet tot extra investeringen om de binnenlandse economie draaiend te krijgen. Het kabinet verwart investeren met geld uitgeven, terwijl investeringen voor de baten uitlopen. De huidige koers van het kabinet creëert een situatie van langdurig afwachten; wachten op betere tijden.
De koers van het kabinet zal drastisch om moeten en betere tijden zullen moeten worden geforceerd, te beginnen bij de woningbouw. Het Woonakkoord was een eerste voorlopige poging, maar er moet veel meer gebeuren om uit de crisis te komen. De bouwsector zit te springen om een belangrijke impuls. Hoe lang moet de sector daar nog op wachten!?

Arbeidsmarktbeleid kabinet gedoemd toe mislukken

Gelet op de voortgaande uitstoot van arbeid, zeker ook in de bouw, lijken de voorgenomen pogingen van het kabinet om de arbeidsmarkt te activeren, gedoemd te mislukken. Overigens verkeert de Aannemersfederatie in het ongewisse of het CPB in de vandaag gepubliceerde cijfers rekening heeft gehouden met het Woonakkoord, maar heel veel zal dat niet uitmaken.

28 februari 2013