Bekijk presentaties
over WWZ, WAS en Wet DBA

U vindt deze interessante presentaties in dit artikel. (Alleen voor leden, inloggen verplicht!)

AFNL Informatie en
Innovatie Centrum (IIC)

Actuele informatie ter ondersteuning van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld over de CAO Bouw & Infra 2017-2018, vindt u op www.afnl-iic.nl.

Wel lid, maar geen code?
Mail ons.

Vorst WW-regeling 2017-2018

Voor de nieuwe cao Bouw en Infra 2017-2018 zijn er geen nieuwe afspraken gemaakt rondom Vorst WW. Dit betekent dat de bestaande cao-regeling voor de winterperiode 2017-2018 van kracht zal zijn. Die periode loopt van maandag 6 november 2017 t/m vrijdag 30 maart 2018. De landelijk geldende Calamiteitenregeling zal in ieder geval niet tijdens de winterperiode 2016-2017 in werking treden maar op een later moment. Die Calamiteitenregeling regelt de procedures rondom het recht op WW wanneer er sprake is van onwerkbaar weer. In de cao Bouw & Infra is in artikel 74 de (aanvullende) regeling onwerkbaar weer opgenomen. In lid 13 daarvan wordt er verwezen naar de uitvoeringsbepalingen. Die uitvoeringsbepalingen vindt u onderaan dit artikel.

Voor de werkgever geldt dat het risico van vorst de eerste 15 dagen van dit winterseizoen voor zijn rekening komt. Wanneer er op deze dagen niet kan worden gewerkt, betaalt de werkgever het loon voor 100% door. Voor de vorstdagen boven het aantal van 15 waarop vanwege of ten gevolge van vorst niet wordt gewerkt, kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. De werkgever betaalt de werknemer een aanvulling op de WW-uitkering tot 100% van het loon. De premieafdrachten aan de bedrijfstakfondsen moeten op normale wijze worden voldaan.
Voor de werknemer heeft de regeling in praktische zin geen gevolgen. Hij of zij zal altijd het vast overeengekomen loon/ salaris van de werkgever ontvangen, zowel tijdens de eerste 15 vorstdagen als de vorstdagen daarna. Gedurende de bijzondere WW-periode blijft het dienstverband van de werknemer ongewijzigd in stand. Het gaat ook niet ten koste van de reeds opgebouwde WW-rechten van de werknemer.

Voorwaarden vorstdag
Van een vorstdag is sprake als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

• het betreft een werkdag (maandag t/m vrijdag) én
  • de werkdag valt in het tijdvak lopende van de eerste maandag in november
  • wegens de gevolgen van vorst wordt niet gewerkt.

Vorstnorm
Een vorstnorm is gehaald onder de volgende condities:

• de gemeten temperatuur tussen 00.00 uur en 07.00 uur lager is geweest dan -3° Celsius dan wel
  • de gemeten temperatuur om 07.00 uur en om 10.00 uur daaropvolgend -0,5° Celsius of lager is dan wel
  • de gemeten temperatuur om 10.00 uur -1,5° Celsius of lager is dan wel
  • de gevoelstemperatuur om 10.30 uur volgens de KNMI-meting van 10.00 uur -6,0° Celsius of lager is. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst.

Voor het vaststellen van de condities en het aanvragen van de vorst-WW kunt u de volgende documenten en sites raadplegen:

Melden vorstdag
U meldt een vorstdag door het bouwspecifiek meldformulier van het UWV te mailen naar het UWV. Bij het invullen van het formulier kunt u gebruikmaken van de leeswijzer bij het formulier. De desbetreffende werknemers ontvangen van u een kopie van ieder opgestuurd meldformulier. U dient ook zelf kopieën te bewaren van alle afzonderlijke meldingen.
Let op: U moet iedere dag dat er aan de door u gekozen vorstnorm wordt voldaan, het volledig ingevulde formulier op tijd (zie hieronder) per e-mail naar het UWV sturen.

Aanmeldtermijn
Zorg ervoor dat het geïntegreerde bouwspecifiek meldformulier op de vorstdag zelf op de volgende tijdstippen bij het UWV binnen zijn:

• Indien de melding geschiedt op basis van de gehaalde vorstnorm tussen 00.00 uur en 07.00 uur: uiterlijk om 09.00 uur.
  • Indien de melding geschiedt op basis van de gehaalde vorstnorm om 07.00 uur en om 10.00 uur daaropvolgend: uiterlijk om 11.00 uur.
  • Indien de melding geschiedt op basis van de gehaalde vorstnorm om 10.00 uur: uiterlijk om 11.00 uur.
  • Indien de melding geschiedt op basis van de gehaalde vorstnorm om 10.30 uur: uiterlijk om 11.00 uur.
  • Indien de melding geschiedt op basis van de gevolgen van vorst: uiterlijk om 09.00 uur.

Let op: Formulieren die na de vastgestelde tijd bij het UWV binnenkomen, worden niet in behandeling genomen en worden dus ongeldig verklaard door het UWV. Controleer de tijdstippen via de site van het UWV. U vindt deze in de toelichting. Indien u een te late of ongeldige melding heeft gedaan, krijgt u hiervan geen terugkoppeling van het UWV.

Meer dan 15 dagen niet gewerkt
Sinds de winterperiode 2013-2014 is het eigen risico voor de Vorst-WW verlaagd naar 15 dagen. Wanneer uw medewerkers vanwege vorst of ten gevolge van vorst meer dan 15 dagen niet hebben gewerkt, naar huis zijn gestuurd en u aan alle andere voorwaarden heeft voldaan, kunt u een aanvraagformulier WW-uitkering wegens onwerkbaar weer indienen bij het UWV.

afnlnoa2voor mkbafbouw en infra

logo gaan in de bouw